4 koraki do čistih in vzdrževanih oken

Pomlad je idealen čas za čiščenje PVC oken. Čiščenje je pomembno za dolgoleten brezhiben videz oken in ni težko, če redno upoštevate nekaj preprostih pravil.

  1. korak: STEKLO

Steklo je največji element oken in hkrati najlažje za vzdrževanje. Vse kar je potrebno je redno brisanje prahu in umazanije z mehko krpo ali brisačko, po čiščenju z mokro krpo pa okna očistite še s suho krpo, da odstranite morebitne preostale packe.

2. korak: PROFIL

Naslednji korak je čiščenje okenskih profilov, ki so v veliko primerov beli, še pogosteje pa barvani ali furnirani. Kako skrbeti za njih da ohranite njihovo sijočo, pravo barvo? Močno odsvetujemo vsa sredstva v obliki prahu, ki vsebujejo abrazive ali ostale kemikalije. Takšna sredstva lahko razbarvajo ali opraskajo vaše profile, tako pa bosta prah in umazanija lažje prišla do oken. Pralni profili se najlepše očistijo z mehko krpo in blagim čistilnim sredstvom. Na trgu so tudi posebna čistila za PVC okna, npr. serija Cosmofen. Najpogosteje jih uporabljajo montažerji, ker učinkovito odstrani tudi trde madeže. Tudi vi lahko uporabljate takšna čistila, pozorni pa bodite na pravo stopnjo. Cosmofen, označen s številko 2 bo primernejši kot številka 5 ali 10, saj sta slednji premočni in bi lahko poškodovali vaše profile.

3. korak: TESNILA

Tesnila se nahajajo na ogrodju in okvirju okna. Njihovo onesnaženje lahko v skrajnem primeru vodi do majhnih luknjic na okvirju. Da se temu izognete, enostavno obrišite tesnila s krpo in univerzalnim čistilom. Tesnila so nagnjena k zatrditvi, kar lahko oslabi fleksibilnost in povzroči razpoke. Tesnila enkrat letno naoljite z glicerinom, oljem ali posebnimi olji, baziranimi na silikonski smoli.

4. korak: OKOVJE

Zelo pomemben element vsakega okna je inštalacija. Čiščenje poteka v dveh fazah. Najprej jo očistite s krpo za prah. Redno jo enkrat letno naoljite, saj boste tako zagotovili gladko delovanje mehanizma. Olja ne smejo vsebovati smol, kislin ali silikonov. Priporočamo uporabo posebnih preparatov, ki jih lahko kupite v prodajalnah z železnino.

 DIY – IZDELAJTE SI SAMI

Domače tekoče čistilo za stekla

Znano je, da se pogosto najpreprostejše rešitve izkažejo za najboljše. Namesto zapravljanja denarja za čistila, si lahko doma izdelate svoje okolju prijazno tekoče čistilo.

Potrebujemo:

  • 1 skodelica belega kisa,
  • 1 skodelica vode,
  • 2 čajni žlički pomarančnega ali limoninega soka,
  • Plastenko,
  • Mehko krpo.

Da preprečite dostop prahu in umazanije do mešanice, lahko dodate par kapljic glicerina, ki je na voljo v vseh lekarnah.