Energijsko varčen dom – se splača?

Gradnja pasivnih in energijsko varčnih hiš je aktualna. Odločanje o investiciji v ekonomičen dom prinese mnoga vprašanja. Kakšne so zahteve pasivnih in energijsko varčnih hiš? Kaj točno izraza sploh pomenita? V kakšne izdelke je vredno investirati? In na koncu – koliko takšna investicija stane? Je vredno investirati v takšno hišo? S pomočjo strokovnjakov vam bomo pomagali odgovoriti na vsa vprašanja. Začnimo z nekaj osnovnimi problemi.

ENERGIJSKO VARČEN DOM – KAJ JE TO?

Energijsko varčna hiša je dom z nižjim standardom potrebne energije za gretje, ventilacijo ali ogrevanje vode. Poznam različne definicije nižjih standardov – številke se razpenjajo med 30 in 70 kWh/m² na leto, v primerjavi z 120 kWh pri standardnih domovih.

Pomembno je vedeti, da je glede subvencij za kredit za gradnjo energijsko varčnih hiš, ki jih je uveljavilo Ministrstvo za okolje in prostor, omejitev porabe energije za gretje in ventilacijo na 40kWh/m² na leto – od tu ime standard NF 40.

Pasivne hiše potrebujejo le 15kWh/m² na leto, kar pomeni da letno ogrevanje stane le nekaj sto evrov. Ime »pasivno« prihaja iz pasivnega pridobivanja energije, vključno s sončno energijo.

Toplotne izgube v takšnih hišah morajo biti minimalne. Iz tega razloga je potrebna namestitev preproste, kompaktne strukture in zelo trdne izolacije. Konstrukcija pasivne hiše prinese veliko prihrankov, hkrati pa večje tehnične zahteve in večje začetne stroške. V preostanku članka se bomo osredotočili na energijsko varčne stavbe, ki so v dosegu skoraj vsakega vlagatelja.

KOLIKO TO STANE?

Razlika med stroški gradnje standardne in energijsko varčne hiše se enakomerno zmanjšuje. To leto je po izračunih razlika 4%, kar pomeni da se investicija v energijsko varčne hiše povrne v 7 ali 8 letih.

Zakaj torej ne gradijo vsi energijsko varčnih hiš? Pri tesnih proračunih je tudi 4% veliko. Pri odločitvi je zelo pomembno dejstvo, da ljudje še vedno ne cenijo pomembnost varčevanja z energijo, kar je izpostavila javna anketa.

V odziv na vprašanje »Koliko energije v gospodinjstvu je porabljene za ogrevanje?« je največji delež anketiranih ocenil, da ogrevanje porabi 20% celotne energije, medtem ko so podatki raziskav iz leta 2012 pokazali, da ogrevanje porabi nekaj manj kot 70% energije celotnega gospodinjstva.

Kje je razlika med mnenji in dejstvi? Vse kaće, da še vedno podcenjujemo gretje, ki ga uporabljamo le nekaj mesecev v letu (in z različno intenzivnostjo), ter precenjujemo razsvetljavo in električne naprave, ki delajo na visoki obratih celo leto.

Pozabite na dejstvo, da je porabljena energija povrnjena v obliki ogrevanja doma. Posebno v primeru ogrevanja velikih površin, energija uide skozi razne kanale in cevi, vključno skozi opremo hiše, ki ne tesni, je nepravilno nameščena ali enostavna zastarela. Stroški pobegle energije rastejo iz leta v leto – v sorazmerju s podražitvijo plina in ostalih virov energije. Naslednja tabela letošnjih publikacij Statističnega urada RS predstavlja spremembe v ceni plina skozi zadnjih 10 let.

Zapomnite si nove tehnične pogoje

Pred izbiro razmislite o enem pomembnem dejstvu. Regulacija Ministrstva za infrastrukturo podaja tehnične pogoje, ki bi se morali ujemati s stavbami in njihovo lokacijo, vključujejo pa omejitve za primarne energijske vire. Maksimalna dovoljena vrednost energije za ogrevanje, ventilacijo in gretje vode se znižuje. Od letošnjega leta je omejitev 95 KWh/m² na leto, od 2021 pa bo padla na 70 kWh/m² na leto.

Vse kaže, da je investicija v energijsko varčen dom dvojni profit. Ob izbiri prave tehnologije in izdelkov ne boste le prihranili na nadaljnjih stroških za življenje, v nekaj letih bo imela takšna investicija pozitiven efekt na vrednost vaše hiše na trgu, saj ne bo v noben smislu odstopala od takratnih standardov.

Ekonomične hiše morajo biti dobro premišljene že v fazi načrtovanja. Na energijske zahteve vpliva med drugim tudi oblika stavbe, njena lokacija, materiali sten, tal in strehe. Pomembna so tudi okna, rolete in žaluzije, ki lahko prispevajo tudi do 25% izgube energije.

Preberite si drugi del članka in poglejte kateri izdelki so najbolj varčni.