Energijsko varčna vrata, okna in rolete za vaš energijsko varčen dom

Pred kratkim smo pojasnili, kako se vam izgradnja energijsko varčnega doma lahko dvojno obrestuje. Tokrat svetujemo kakšne produkte izbrati za vaš dom in katera topla vrata, okna in rolete so najprimernejša za vas.

Na energijsko porabo doma vpliva veliko dejavnikov, vključno s produkti in tehnologijo, ki jo uporabljamo v vsaki fazi izdelave. Veliko vlogo imajo leseni okenski okvirji, ki lahko prispevajo tudi do 25% izgub energije.

Najboljša izbira za varčen dom – PASIVNA OKNA

Okna imajo velik vpliv na značaj doma. V projektu izdelave moramo upoštevati njihovo velikost, obliko, lokacijo in ustreznost profilov.

Pri profilih, iz katerih je sestavljen okvir oken, je pomembno:

 • GLOBINA (pogosteje im. debelina) – čim večja globina, tem boljša izolacija
 • RAZRED – pokaže debelino profila. Najdebelejši profil je profil razreda A, katerega srečamo v pasivnih oknih.
 • ŠTEVILO ZRAČNIH PREKATOV – dodatni prekati za izboljšanje izolacije morajo biti prave velikosti. Iz tega razloga je učinkovitost izolacije oken odvisna od globine profila, ne od števila prekatov. Tako bo 6-prekatni profil debeline 92mm toplejši od 7-prekatnega profila manjše debeline.
 • OJAČITEV v jeklenih delih znotraj profila – ta je popolnoma nevidna, ampak zelo pomembna za moč okna.

Profil pa seveda ni najpomembnejši. Pasivna okna so opremljena z večslojnimi mrežami – ti. izolacijsko steklo:

 • Pokrite so z nizko emisijskim nanosom, da preprečijo toplotne izgube,
 • Sestavljene so iz 3 ali 4 slojev stekla,
 • Globina celega paketa je lahko debela do 60mm,
 • Posamezni sloji stekla so ločeni, v pasivnih oknih pa posamezne sloje ločuje ti. IZOLACIJSKI OKVIR iz posebnih komponent,
 • Prostori med posameznimi sloji tvorijo hermetično zaprte prekate, ki so polnjeni z žlahtnim plinom, npr. z argonom. Po zaslugi njihovih kemijskih lastnosti, so te plini toplejši od zraka.

Pozorni morate biti tudi na vrednost koeficienta prepustnosti. Ta pokaže koliko sončnega sevanja preide skozi steklo v notranjost hiše in tako postane dodaten vir energije. Največjo vrednost koeficienta imajo enoslojna stekla, kar pa škoduje energijski varčnosti hiše. Enoslojno steklo ne preprečuje toplotne izgube pozimi ali vdor prekomerne vročine poleti. V primeru pasivnih oken, ki so locirana največkrat na južni strani, je priporočljiv koeficient 50%, v dobro pasivnih oken pa govorijo tudi prilegajoča tesnila in pregradni trakovi, ki minimalizirajo toplotne mostove med oknom in steno.

O vrednosti in kvaliteti pasivnih oken govori veliko relevantnih lastnosti. Oblikovalci sistema FEN92 so izkoristili vse. Vsa okna se ponašajo s 6-prekatnim profilom debeline 92mm in imajo ene najdebelejših profilov na trgu. Dovoljujejo uporabo 3 ali 4 slojev zasteklitve, debeline do 60mm.

Trden profil ohranja lahek in eleganten videz, zahvaljujoč preprosti obliki ter prilagajanju barvi fasade in notranjosti hiše. Profili so lahko furnirani v različnih dekorjih, lahko pa izbirate med številnimi vzorci.

ZUNANJE ROLETE – NAKUP, KI SE OBRESTUJE

Poleg najboljše kvalitete in izolacijske funkcije naša okna izboljšajo kvaliteto vašega vsakdana. V primeru pasivnih in energijsko varčnih hiš priporočamo velika okna na južni strani hiše, kar vam omogoči, da izkoristite naravno toploto in sončno svetlobo v največji meri. Kljub temu je pomembno, da okna opremite z zunanjimi ali notranjimi senčili, ki ščitijo pred prekomerno svetlobo in vam dajejo občutek intime.

Med ogromno vrstami rolet izstopajo številne prednosti:

 • Imajo najboljše izolacijske lastnosti, ki so v našem okolju posebne zaželene. Pozimi uspešno zmanjšujejo toplotne izgube in stroške ogrevanja, poleti pa pomagajo ohranjati prijetno temperaturo v vašem domu.
 • Varnostne rolete so dodatna ovira za morebitne vlomilce, njihov mehanizem pa se lahko poveže tudi s senzorji za alarm.
 • S senčili lahko pozabite na male, nerodne zavese, saj napreden kontrolni sistem upravlja s senčili namesto vas. Več informacij o avtomatizaciji za rolete najdete tukaj.

Če imate starejša okna, so rolete najhitrejši in najboljši način za izboljšanje izolacije vaše hiše. Vaši stroški ogrevanja so lahko nižji tudi do 30%.

Mehanizem delovanje je preprost in učinkovit: Med oknom in rolet je zračna vreča, ki omejuje prehajanje toplote med notranjostjo in okolico hiše. To omogoči postopno in počasno ohlajanje hiše.  Takšna namestitev rolet zmanjšuje toplotne mostove na okvirju okna.

Ponujamo rolete za vse tipe hiš, starejše in tiste, ki šele nastajajo. Za slednje priporočamo ti. vgradne rolete KALIMA ROW, ki najučinkoviteje zmanjšujejo toplotne izgube.

Rolete zagotavljajo diskreten zastor oken, saj je škatla popolnoma skrita pod mavcem in nevidna tako od zunaj kot od znotraj, hkrati pa ima, zahvaljujoč preglednemu pokrovu na dnu, v primeru okvare serviser neoviran vpogled in dostop.

IZJEMNO TOPLA VRATA VENTE K2 RFS 60

Poglejmo garažo. Ko načrtujete gradnjo energijsko varčne hiše se odločate med lokacijo garaže. Garaže ni potrebno greti na enak način kot notranjost hiše, saj se vhod v garažo hitro ohladi, zato se večina odloči za izgradnjo garaže ločeno od hiše. Ta je navadno na severni strani hiše v senčni legi, kar je glede na toplotno izolacijo najboljša rešitev, a najmanj praktična. Nihče si ne želi s polnimi vrečami bežati pred dežjem garaže v hišo ali se spotikati na poledenelem dovozu. Tu smo, da vas potolažimo, saj ima veliko energijsko varčnih hiš garažo v istem objektu, kar pa ne pomeni problemov z izolacijo.

Med vodilnimi na trgu so vrata, ki so postala priljubljena zaradi svojih izolacijskih lastnosti. Takšna vrata so dobro izolirana, ker so posamezni deli polnjeni s poliuretansko peno, debeline 40-42mm. Izdelovalci so pripravili vesele novice. V odziv novim potrebam vlagateljev je KRISPOL to pomlad predstavil novo linijo vrat VENTE K2RFS 60. Takšna vrata so sestavljena iz plošč debeline 60mm s koeficientom: U = 0.39 [W/m²K], kar se kaže v za 30% boljši izolaciji kot pri 40mm debelih panelah.

Ta vrata so opremljena z razširjenim tesnilnim sistemom – dvojno tesnenje spodnje plošče, medsekcijska tesnila in tesnilo na celem okvirju, vse našteto pa pripomore k znižanju toplotnih mostov med stenami in nosilci.

KLJUČNA JE MONTAŽA

Kot zadnje, okna in vrata lahko zagotovijo vse obljubljeno le ob pravilni in natančni montaži. Trendi izboljševanja in energetsko varčnih rezultatov se kaže ne le v razvoju novih produktov, temveč tudi v vedno bolj naprednih tehnikah in metodah montaže. To naloge je vredno zaupati profesionalcem, ki se lahko pohvalijo z izkušnjami in poznavanjem novosti.

Varčevanje pri izolaciji je napaka, ki vas lahko veliko stane. Boljša možnost je upoštevanje nasvetov pooblaščenih prodajalcev znanih znamk. Za dodatne profesionalne nasvete obiščite najbližje prodajno mesto KRISPOL.