Izognite se napakam pri naročanju vrat

Učimo se iz napak, še bolje pa je, če se jim izognemo. Tu je 5 stvari, ki jih večina spregleda pred naročanjem vrat. Prepričajte se, da jih vi ne boste!

  1. Projekt garaže z neobičajnimi pogoji za vgradnjo

Med veliko različnimi tipi vrat so absolutni voditelj sekcijska vrata. Imajo odlične izolacijske lastnosti, so udobna za uporabo in prostorsko varčna. Sekcijska vrata imajo nekatere zahteve, o katerih morate biti ozaveščeni pred nakupom. Zagotovitev pravih pogojev za vgradnjo vrat vam bo pomagala se izogniti kasnejšim stroškom in nevšečnostim.

  • Preklada mora biti vsaj 210mm visoka za namestitev standardnega pogona brez doplačila, ne glede na vrsto pogona.
  • Podboj mora imeti minimalno 100mm širine. To dovoljuje uporabo katerekoli od priljubljenih torzijskih vzmeti.
  • Globina objekta, tj. dolžina garaže. Minimalna vrednost je odvisna od številnih faktorjev, npr. od višine vrat, vrste vodil in pogona. Posebnost so avtomatska vrata, ki zaradi vgrajenega pogonskega sistema potrebujejo manj kot 3,3 m.
  • Na stropu in stenah ne sme biti elementov, ki ovirajo montažo garaže (npr. cevi, podporniki, nosilci in okna) v višini vodil vrat.
2. Premajhna vrata

Pogosto povezujemo udobje z velikostjo avtomatskih vrat. Ne pozabite, kako pomembna je velikost vrat. Najmanjša možna velikost vrat je 2.4- 2.5 metra, a v nekaterih primerih to ni dovolj za pravilno delovanje. Optimalna širina vrat je odvisna od:

  • Velikosti garaže – imate majhen, družinski ali terenski avto? Čim širša so vrata, tem več manipulativnega prostora za parkiranje.
  • Pozicija garaže – je garaža blizu vhoda na posest? Kakšen dovoz imate? Če bo za parkiranje v vašo garažo potrebno manevriranje, premislite o širših vratih.
  • Namenskost garaže – Garaža pogosto postane skladišče raznih predmetov in škatel, zato o tem premislite že v fazi načrtovanja.

Za najudobnejšo in varno uporabo je pomembna tudi višina vrat, posebno če uporabljate strešni kovček za avto. Standardna 2m vrata vam bodo vhod s kovčkom onemogočila, zato razmišljajte o višjih, 2.4 m visokih vratih. Poleg višine je pomembno tudi, kako se vrata ujemajo s celotno garažo. Višina vrat ni nujno enaka višini vhoda. V primeru standardnih avtomatskih vrat, bo pogon nameščen visoko, kar vam dopušča uporabo celotne višine vhoda, v primeru vrat z ročnim upravljanjem pa bo pogon vrat nameščen nekaj cm nižje.

3. Napake pri izmeri

Najbolj natančna izmera je narejena, ko je vhod že dokončan. Če to ni mogoče, v času izmere določite vrsto ometa in izolacije na stenah in tleh. Vse to vam zagotovi natančne dimenzije vrat, ki se bodo prilegale vhodu. Tako bo trpežnost vrat, njegovih komponent in pogona maksimalna. Natančna izmera zagotavlja optimalno tesnost na celem obsegu vrat in znižuje toplotne izgube.

4. Omejite izbiro

Ne bojte se nenavadnih mer ali barv. Čeprav bo cena vrat višja, bo najverjetneje stala manj kot pričakujete. Naši izdelovalci si prizadevajo za najboljše ponudbe po dostopni ceni. KRISPOL vrata lahko naročite v več kot 40 različnih furnirjih in 200 RAL barvah. Izberite si svoje v Virtualnem salonu oblikovanja. Sprehodite se do najbližje enodružinske hiše in opazujte velikost, obliko in barvno shemo vrat. Zagotovo boste našli nekaj vrat, ki se ne ujemajo s stilom hiše, barvo fasade in strehe. Široka izbira vam ponuja čudovito in zanimivo izbiro vrat po vašem okusu. Pred dokončno odločitvijo, se pozanimajte o ceni na našem prodajnem mestu.

5. Prepozno kontaktiranje izvajalca

Vsem naštetim napakam se lahko izognete, če se posvetujete z izbranim profesionalnim izvajalcem. Tudi če hišo šele načrtujete, je sedaj pravi čas za posvet o merah, velikosti in pogojih nameščanja. To vam bo zagotovilo miren spanec in izogib nepotrebnim težavam in stroškom.