Moderna avtomatika rolet

Nedvomno so avtomatske rolete postale standard. Zagotavljajo udobje, olajšajo varčevanje z energijo in izboljšajo učinkovitost zaščite proti vlomu. Kako avtomatika nadzoruje senčila? Kakšne vrste so in kakšne so funkcije? Spodaj bomo pojasnili vse podrobnosti. Začnimo z nekaj osnovnimi dejstvi.

Pogoni za rolete so nameščeni v jekleno škatlo, v katero se zlagajo rolete med dvigovanjem. Izgled škatle je ključnega pomena za delovanje rolet, hkrati pa je škatla nevidna, saj je pogosto skrita pod fasado. V primeru ročno vodenih rolet je notranjost škatle prazna, rolete pa se dvigajo in spuščajo s pomočjo trakov.

VRSTE ROLETNIH POGONOV

Motorji ali pogoni za rolete so različni, npr. v učinku, ki je odvisen od dimenzij in teže rolet, upravljanju, ki ga bomo podrobneje opisali v nadaljevanju in načinu namestitve, tj. končna pozicija.

Končna pozicija določa položaj, kjer se je rolete ustavijo, ko so popolnoma dvignjene ali spuščene. Nameščene so lahko avtomatsko – s pomočjo mehanizmov v glavi motorja- ali elektronsko – s pomočjo oddajnika. Namestitev končne pozicije je nujna za pravilno delovanje in je eden ključnih korakov pri montaži. Po menjavi/montaži okenskih polic morate preveriti pozicijo rolet in jo včasih na novo namestiti.

Ob izbiri pogonov je vredno paziti, če so rolete zdržljivi z opcijo zaznavanja, ki je posebej priročna pozimi. Preverite njeno namestitev tukaj.

Radijsko upravljani pogoni morajo biti opremljeni s sprejemniki ali napravami, ki sprejemajo signal oddajnikov. Če v začetku izberete daljinsko upravljanje, vam bo prodajalec svetoval pogon v vgrajen sprejemnikom. Če se naknadno odločite za spremembo v upravljanju pogona, boste morali dokupiti ločen sprejemnik. Najpogosteje so nameščeni v notranjost škatle. Dodatni sprejemniki lahko sprejemajo signale enega daljinca za vse rolete v hiši, če imate rolete različnih proizvajalcev.

KAKO UPRAVLJAM ROLETE?

Upravljanje delimo na dve vrsti:

  1. Kabelsko upravljanje zahteva električno povezavo med stikalom in pogonom. Roleto upravljate s pomočjo preprostega stikala ali številčnice, ki je nameščena na steno, ali z naprednimi stikali z vgrajeno uro.

Takšna stikala lahko nadzorujejo eno roleto ali skupino rolet, npr. rolete v sobah na južni strani hiše. V primeru nadzora skupine rolet, je potrebna uporaba posebnih relejev, ki ščitijo pogon pred poškodbami.

  1. Radijsko upravljanje, ki deluje s pomočjo sprejemnikov, tj. naprav, ki prenašajo signale do motorja preko radijskih valov.

Moderni oddajniki omogočajo preprosto uporabo in so ličnega izgleda. Ločimo jih na:

  • Stenski oddajniki in daljinci. Izbira je v večini odvisna od stranke. Stenske oddajnike težje izgubite ali poškodujete, daljinci pa so za večino bolj priročni, a hkrati izpostavljeni padcem in umazaniji. Lahko jih zavarujete z namestitvijo stenskih nosilcev.
  • Oddajniki z enim ali dvema kanaloma. Število kanalov pove število skupin rolet, ki so hkrati upravljane. V enodružinskih hišah se običajno namesti več kanalov (npr. 6,9 ali 12). Na voljo so oddajniki z do 240 kanali, ki so največkrat v uporabi pri industrijskih objektov.

Nekaterim uporabnikom je ljubše mešano upravljanje, ki združuje radijsko in kabelsko povezavo. Obe metodi upravljanja sta v uporabi izmenično. Uporabnik ima na voljo stikalo za vsako roleto ali skupino rolet kot tudi daljinec. Prednost tega sistema je prosto upravljanje, tudi v primeru (začasne) izgube daljinca.

Radijsko upravljanje ponuja dodatni daljinec, ti. univerzalni pilot. Programiran je za nadzor vseh rolet, zato lahko ročno upravljate kateri koli oddajnik.

Uporaba avtomatike je možna na več načinov:

  • Ročni način ne omogoča uporabe avtomatskih nastavitev. Rolete spustite ali dvignete kadarkoli s pomočjo daljinca.
  • Avtomatski način je primeren za programiranje scenarije, tj. čas dviganja in spuščanja rolet. Rolete so popolnoma avtomatske, brez poseganja uporabnika. Podnevi je možno nastaviti določene ukaze, ki spremenijo položaj rolet. Da bi olajšali programiranje rolet, imajo nekateri oddajniki shranjene ure vzhodov in zahodov za različna časovna območja. Kadarkoli lahko preklopite med obema načinoma.

NAJNOVEJŠA TEHNOLOGIJA V VAŠEM DOMU

Najnovejša nadgradnja na področju avtomatizacije rolet je dvosmerno radijsko upravljanje. Njegova unikatna prednost je takojšen prenos povratnih informacij. Na oddajniku se izpiše ukaz, ki ste ga poslali roletam in trenutno stanje sistema. V tem primeru lahko daljinec ali stenski oddajnik zamenjate s tablico ali pametnim telefonom.

Moderna avtomatizacija za senčila je lahko povezana s sistemom pametnega doma, ki omogoča popoln nadzor vseh sistemov v hiši, vključno z vhodnimi vrati, razsvetljavo in ventilacijo.

Žični in brezžični pogon, odvisno od proizvajalca in vrste, je lahko opremljen z dodatnimi opcijami:

  • Nastavitev dodatne pozicije rolet (npr. napol odprto), ki se prilagodi individualnim željam strank,
  • Senzorji vremena, ki samodejno spremenijo pozicijo rolet glede na vremenske spremembe, npr. povišana temperatura.
  • Simulacija prisotnosti domačih članov med daljšo odsotnostjo od doma – ta lastnost temelji na časovni nastavitvi ukazov, ki so izvršene vsak dan ob naključnem času.
  • Kopiranje navad uporabnika s snemanjem in pomnjenjem odpiranja in zapiranja ter posnemanjem.

Za najboljše koriščenje možnosti avtomatizacije in prilagajanja individualnim potrebam, se ob izbiri rolet pogovorite s profesionalcem. Po končni izbiri prodajalca, bomo pripravili shemo električne inštalacije. Prepričajte se tudi, da so rolete in avtomatizacija prišle od priznanih proizvajalcev.

Rolete bi morale biti dodatno opremljene z varnostnimi dodatki. O njih bomo govorili v eni izmed naslednjih objav.