Kaj storiti, če rolete zamrznejo?

Neizogiben del zimskega vzdušja sta tudi sneg in ledeni dež. Plast ledu lahko blokira delovanje zunanjih rolet. Je to varno za rolete? Kaj storiti v tem primeru? Preberite spodaj, kaj morate vedeti o varnem delovanju rolet pozimi.

ZAMRZNJENE ROLETE

Plast snega in ledu lahko oteži ali blokira delovanje zunanjih senčil. Snežen oklep se ne pojavi le po dežju ali snegu. Če odpirate okno pri nizkih temperaturah (ali pri oknu z difuzorjem), se topel zrak iz notranjosti zaleti v leden zrak zunaj. Iz tega razloga padajoče kaplje zamrznejo na ogrodju rolet. Kako učinkovito zaščitit rolete pozimi? Večina senčil ne potrebuje dodatnega dela iz naše strani – zaščita za zimske pogoje zagotavlja funkcijo zaznavanja. Vsi pogoni rolet KRISPOL imajo vgrajene elektronske nastavitve končne pozicije.

Kaj storiti?

Najpomembneje, ne izklapljajte funkcije zaznavanja in dvigujte rolet. To lahko poškoduje vaše rolete.

Poskusite čimbolj temeljito očistiti sneg in led iz rolet. Pomaga lahko, če previdno dvignete spodnjo letvico od okenske police za približno 4cm in jo nato očistite. Povzročen premik lahko olajša  odstranjevanje snega in ledu.

Najbolj priporočljivo je čiščenje iz zunanje strani hiše, na predelih, kjer pa to ni mogoče, npr. v nadstropjih, lahko rolete očistite tudi iz zunanje strani.

Po čiščenju rolet jih lahko poskusite dvigniti. Če je potrebno, proces ponovite. Zahvaljujoč funkciji zaznavanja se rolete dvigne šele, ko je to popolnoma varno za letvice in pogon mehanizma.