Kakšno je dobro okno? 1.del – profili

Vsakdo, ki izbira nova okna za svoj dom ve, da je težko izbrati dobra okna. Spletne strani in oglasi nas obremenjujejo z nerazumljivimi kraticami in podatki, mehanizacija oken napreduje iz dneva v dan, prodajalci pa včasih ne znajo ponudbe predstaviti na preprost in razumljiv način.

Izbira oken je ključnega pomena. Številke govorijo zase, a nakup oken je draga investicija. Odločitev mora temeljiti na daljšem časovnem obdobju, če pa ste se pravilno odločili, boste čutili vsak dan.

V našem najnovejšem članku bomo na preprost način razložili vse, kar morate vedeti pred nakupom PVC oken. Kaj je danes »dobro okno«? Na kakšne lastnosti, parametre, opombe morate biti pri ponudbi pozorni? Odgovore najdete v nadaljevanju.

Okna imajo velik vpliv na izgled vašega doma, račune gretja in vašo vsakodnevno udobje. Skupaj z arhitektom izberite število oken, velikost in obliko. Pogosto je najtežje izbrati tip oken. Dobro okno je tisto, ki ustreza našim potrebam v stopnji toplotne in akustične izolacije, stopnji varnosti in izgledu.

Čeprav se okna zdijo preprost produkt, je tudi najpreprostejše okno sestavljeno iz vsaj 40 elementov. V grobem se delijo na:

  • Profil
  • Stekla
  • Okovje

Začenjamo s profili. Pred ocenjevanjem ponudb oken preverimo najprej lastnosti profilov. Na kaj morate biti pozorni ob izbiri?

Globina okvirja in profila 

Kaj pa število prekatov? 

Širina profilov je pogosto zamenjana za globino. Razlika je razložila na sliki zgoraj. Širina je odvisna od toplotne izolacije oken, saj določi intenzivnost zasteklitve.

Težko je določiti preprosto pravilo, saj je glede na parametre uporabljene v profilih včasih boljši ožji, včasih pa širši profil. Zakaj je tako? Če ima profil boljšo toplo prevodnost, bo večja širina najprimernejša. Če ima steklo boljšo toplo prevodnost, pa bo ožji profil bolj ustrezen.

Verjetno ste ugotovili, da na stopnjo toplotne izolacije vpliva veliko dejavnikov. Pomembno je vedeti, kateri elementi so ključni, ampak ni potrebno primerjati vsake podrobnosti, da okno pravilno ocenite.

Kako naj vem kateri profili so najboljši? Vprašajte prodajalca o izračunu koeficienta za toplo prevodnost za izbrano vzorčno okno. Primerjajte okna z istimi dimenzijami, ročaji in okvirji ter vzemite v račun tudi Uw faktor. Nižje kot bo razmerje, boljša bo izolacija. Za pasivna okna je značilen Uw faktor 0,8 W/m²K ali nižji.

Širina profila ima tudi estetsko vlogo. Ožji profil ponuja lepšo stekleno površino okna. Takšno okno spusti v prostor več svetlobe in zagotavlja boljšo vidljivost, vendar se ponudniki ne omejujejo preveč na to dimenzijo, da ne bi zmanjšali trdnosti oken.

Razred – lastnost, ki je pogosto omenjena v opisu oken. Profili so lahko razred A, B ali C. To določi debelina stranskega profila – vidna in nevidna, razliko pa bomo razložili ob spodnji sliki.

Debelina je največja v primeru razreda A. Pri tem razredu imajo vidne stene profilov debelino vsaj 2.8mm, nevidne pa vsaj 2.5mm. Pri razredu B je debelina vidnih sten profilov  vsaj 2.5mm in debelina nevidnih vsaj 2mm. Razred C nima posebno določenih zahtev. Razred oken vpliva na trdnost profilov, kot tudi na trpežnost in moč.

Jeklena ojačitev – Okvirji PVC profilov so dodatno ojačani z jeklenimi sekcijami znotraj njih. To je popolnoma nevidno, a zelo pomembno za moč oken. Spomnimo se, da je vsako okno konstantno pod določeno obremenitvijo, ki je odvisna od njihove karakteristike, npr. teža stekla in pogojev uporabe, npr. spremembe v temperaturi, veter, dež, toča.

Jeklena ojačitev v profilih celotnega okvirja občutno izboljša njihovo trpežnost. Priporočamo, da je ojačitev debela vsaj 1.5mm.

Pozorni bodite tudi na to, če so ojačitve v oknih zaprte, tj. v obliki kvadratnih cevi. Zaprta ojačitev poveča trdnost in moč celotnih oken, omogoči pravilno delovanje tečajev in olajša vzdrževanje.

Pika na i– ob izbiri profilov poglejte, če je oblika ravna ali zaobljena. Tudi barva je pomembna, saj okna niso več nujno le bele barve. Izbirate lahko med številni barvami po dosegljivi ceni, kar pa je še bolje je opcija lesnega dekorja profilov. Zunanjost oken lahko prilagodite fasadi in okolici hiše, notranje okvirje pa notranjosti vašega doma.

Vidna in nevidna stran profila 

 PO NASVETU ARHITEKTKE

Mojim strankam svetujem, da pri izbiri oken posvetijo največ pozornosti pomembnih faktorjem, kot so stopnja toplotne in akustične izolacije, pomagam pa jim uskladiti stil in barvo oken z njihovimi domovi. Moderna okna nam to omogočajo, saj ponujajo pestro izbiro barv in odtenkov.

Trendi v izdelavi oken so estetska okna, ki imajo preprosto obliko, profili pa sledijo najnovejši konstrukciji.

Med trendi barv sta dve aktualnosti. Prva je vračanje k temnim barvam, tj. furniranje v antracid, kovinskih in grafitnih barvah ter številni odtenki sive in črne, ki se odlično zlijejo z modernimi fasadami. Druga aktualnost so okenski okvirji v brezčasni barvi hrastovega lesa, ki se popolno ujemajo z belimi in sivimi barvami.

Ne pozabite, da morajo okna slediti arhitekturi naše hiše. Med neomejeno izbiro barv oken boste zagotovo našli popolno zase. Vredno si je zapomniti, da lahko izberete drugačno zunanjo in notranjost okvirjev in tako okna popolnoma uskladite z izbranim stilom hiše.

Oglejte si ponudbo dekorjev v Galeriji idej.

Med glavnimi profili bi vam radi predstavili dva tipa profilov:

PROFIL 1 omogoča pravilen kontakt izolacijskega prostora med oknom in okensko polico, na ta način pa preprečuje izgubo energije.

PROFIL 2 – velikokrat pozabimo na ta detajl, čeprav je pomembno vedeti, da lahko izbirate med veliko oblikami, npr. ravna ali zaobljena, in jo prilagodite vašemu okusu.