Priprava na montažo v 5 korakih
  1. Stenski zaključek garaže

Idealen čas za montažo garažnih vrat je po zaključku vseh ostalih del v garaži, saj montaža garaže velja za eno čistejših in zaključnih opravil gradnje hiše. Ker to ni vedno mogoče, vam svetujemo na kaj morate biti pozorni pred namestitvijo vrat.

Vratna preklada in okvir sta najpomembnejša in nosilna elementa vrat, zato priporočamo, da ju dokončate pred preklado in okvir dokončate pred namestitvijo, saj bo po tej dostop do teh delov omejen. Preklada in okvir naj bosta enostavna in čim bolj ravna, saj le to zagotavlja prave pogoje za instalacijo vodil in pogonske gredi. V nasprotnem primeru porazdelitev sil v mehanizmu ne bo enakomerna, kar lahko vodi v hitrejšo obrabo nosilnih elementov.

Če ste ostale stene garaže barvali po montaži vrat, ne pozabite na zadostno in pogosto prezračevanje. Tako se boste znebili odvečne vlage na stenah in vratih.

Med ostalimi konstrukcijskimi deli, še posebej med barvanjem sten in fasade, pazite na vrata. Natančno in temeljito jih zaščitite pred kapljicami barve, ometa in cementa.

Če sta vam barva ali mavec kapnila na vrata, ne čakajte, da se posuši. Čimprej nežno odstranite koščke mavca in vrata obrišite z mehko gobo, potopljeno v blag detergent.

2. KONČAN STROP GARAŽE

Ne pozabite ometati in pobarvati strop garaže pred montažo vrat, saj bo po montaži nosilcev njegova oblika spremenjena, dostop pa omejen.

3. IZOLIRAJTE OKVIR VRAT

Ko načrtujete izolacijo, pazite na vratni okvir. Izolacija preprečuje nastajanje toplotnih mostov. Izoliranje okvirja po montaži vrat brez predhodnega dogovora lahko škoduje videzu in mehanizmu vrat, npr. pokrovu tesnil.

4PRIPRAVA TAL

Tla garaže morajo imeti enakomerno ploskev in pravo razmerje s stenami, vključno s preklado in podbojem, na katera bodo vrata vpeta. To se zdi očitno, a še vedno so pogoste garaže, ki nimajo ustreznih in natančnih diagonal.

Če se izognete tej napaki, boste imeli:

– najboljše pogoje za neovirano delovanje vrat,

– trdna vrata – namestitev vrat brez vrzeli med tlemi in spodnjo ploščo preprečuje uhajanje prahu in vode v garažo.

Ne pozabite, da je trdnost tal pomembna za nastavitve pogona in prilagoditev pozicije popolnoma zaprtih in odprtih vrat. Če tla garaže pred montažo niso utrjena, bo kmalu potreben servis.

5. PRIPRAVA ZA VGRADNJO POGONA

Avtomatska vrata so postala trend. Seveda je pogon lahko nameščen v kasnejši fazi, a svetujemo, da si že pred ometanjem zamislite okvirno pozicijo električne inštalacije za pogon,  vključno z izhodom v strop in se tako izognete vrtanju v stene in strop po končanem ometanju in beljenju.

Razporeditev inštalacije bo odvisna od izbrane vrste pogona, kot tudi od želenih dodatkov, npr. fotocelic. Najlažje je preveriti trenutno ponudbo avtomatizacije pri pooblaščenem ponudniku, ki vam bo svetoval, katera rešitev je najprimernejša za vas. Profesionalno svetovanje vam nudimo v našem prodajnem salonu.